Kultura

Izožba slika novopazarske umetnice Paše Gicić kao uvod u 47. Festival dramskih amatera Crne Gore

Četrdeset sedmi festival Dramskih amatera Crne Gore otvoren je u Velikoj sali Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju. U okviru Festivala, otvorena je izložba slika, akademske slikarke Paše Gicić, iz Novog Pazara. Tema postavke je Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret, a u ime Aldemara Ibrahimovića, izložbu je otvorio ovogodišnji sekretar Festivala, glumac Izet Mulabegović. „Sa svake njene slike zrači iskonska ljubav života u njenom okruženju. Umjetnica ostavlja prostora da podstakne posmatrača da pokuša naći malo „svoje duše“ u njenim djelima, što ovim radovima daje posebnu dimenziju i snagu. Paša jedna od rijetkih likovnih stvaralaca pred kojima je svijetla budućnost “, citirao je Mulabegović. ,,Moje slike kroz tradicionalne motive prezentuju autohtonu kulturu Bošnjaka-tehnikom starih Aburidžina. Nije svrha samo ići naprijed, već se treba držati svojih korijena I predstavljati ih kao brend, tek tada nešto od sebe i za svoj narod možemo uraditi“, istakla je Paša Gicić, kojoj je ovo treće samostalno izlaganje. Nakon Bijelog Polja, Paša će se brojnim izložbama predstaviti publici u Istanbulu,Sarajevu I Beogradu.

Nakon izložbe festival je otvoren predstavom “Da li je to bila ševa”, koju je po tekstu Efraima Kišona režirao Goran Bjelanović. Tu je I predstava „Bez oblaka“ po tekstovima pop-rok grupe „Van Gog“, u režiji Sejfa Seferovića, u izvođenju Pozorišne radionice “Dodest“ KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice.

Na repertoaru drugog dana festivala su komadi „Klinč“ Alekseja Slapovskog, Centra za kulturu iz Danilovgrada, u režiji Voja Mrvaljevića i „Profesionalc“ Dušana Kovačevića, u izvođenju Akordovog teatra za mlade iz Nikšića, u režiji Dragana Kneževića. U zvaničnoj konkurenciji su i predstave „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Vesne Pavićević i Radinke Ćinćur, Studija „Dramatik“ Gimnazije „Niko Rolović“ iz Bara te „Pravo kroz vjekove“, autorski projekat Dijane Vujačić i Milene Ivanović, SEŠ “Mirko Vešović“ iz Podgorice.

U četvrtak će nastupati ansambl Centra za kulturu iz Berana koji će odigrati “Posljednji čin komedije smrti” Zorana Pejkovskog u režiji Gorana Bjelanovića, a naredne večeri Srednja elektro –ekonomska škola iz Bijelog Polja sa komadom „Strasti, ludilo i tajne“ Džoa Ortona u režiji Milke Španjević i ansambl NVO „Ego kult“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada koji će odigrati komad „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ Bojana Šolaje u režiji autora, Anđele Novaković i Miroslava Minića, U suboti če biti izvedene predstave „1968“ Filipa Mladenovića u režiji Mladena Blaževića i“ Idemo na Brodvej“ autorski projekat Dragana Koprivice. Posljednje večeri festivala na programu su glumci podgoričke Gimnazije “Sloodan Škerović“ sa komadom “Jomeo i Krulija“ autorski projekat Nikoline Pavićević te Glumačka družina „Đ.T. „ iz Podgorice koja će odigrati tekst Marije Rakočević „Pozdravi nekog“ u režiji Đorđija Tatića. U čast nagrađenih prije odluke žirija biće prikazana predstava „Noć bogova“ Mira Gavrana u režiji Marka Manojlovića. Igraju Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i Dejan Lutkić. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Blagota Eraković, predsjednik, te Muamer Kasumović i Danilo Marunović, članovi

Festival Dramskih Amatera Crne Gore osnovan je 1970. godine. Od tada, Festival je napredovao i pokazao da je dramski amaterizam u Crnoj Gori razvijen. Ovaj Festival je postao reper za kvalitet ne samo u Crnoj Gori već i u širem regionu, jer predstave sa ovog Festivala reprezentuju Crnu Goru na festivalima u okruženju. Za učešće na Festivalu svake godine konkuriše u prosjeku 12 do 15 predstava.

Izvor: rtcg i vijesti.me

 

Podeli