Društvo

Novi Zakon o sprečavanju nasilja na snazi

Od danas je na snazi novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Ovim zakonom predviđene su znatno oštrije sankcije za prekršioce, čime će se, kako se očekujeznačajnoj meri smanjiti nasilje u porodici.

Novi Zakon treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu ali i da ojača ugrožene od danas je na snazi.

Ovaj akt predvidja mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom, ili da mu bude zabranjen prilazak. Policiji se daje više ovlašćenja, a to je da odredi meru zadržavanja nakon prijavljivanja nasilja, a koja može da traje od 48 sati do 30 dana.

”Ja bih radije da ovog prvog juna skrenemo pažnju na one novine koje ovom zakonu daju šansu da on bude primenjivan, a to je da je on najpre usmeren ka prevenciji nasilja, srečavanju da se nasilje dogodi koliko je to moguće”, rekla je predsednica Kulturnog centra Damad Zibija Šarenkapić.

Zakon predviđa i strožije mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike. Previđena je i prekršajna odgovornst za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je pre šest meseci u parlamentu.

Podeli