DruštvoKultura

Ekonomci pokazali partnerstvo na djelu

Grad Novi Pazar i Ekonomsko-trgovinska škola domaćini su učenicima i profesorima partnerske srednje škole iz njemačkog grada Oldenburga. U okviru poste koja je postala tradicija učenici i profesori razmjenjuju iskustava u radu i učenju, upoznaju se sa novopazarskom kulturom i jačaju već uspostavljene veze.

Projekat “Partnerstvo na delu” realizuje se od 2010. godine. Tradicija dobre i intenzivne  saradnje ne prestaje i ovo je već šesta posjeta njemačkih učenika i profesora Ekonomsko–trgovinskoj školi.

Petnaest nejmačkih ekonomaca sa vodičima i predstavnicima škole u Ondelburgu  boravi u Novom Pazaru. Oni se upoznaju sa znamenitostima grada i kulturom. Do sada su obišli Beograd i sa kolegama iz Novog Pazara odmarali na Kopaoniku, ali i realizovali stručne edukativne radionice u kojima su se učenici takmičili u znanju.

“Jako je lijepo ovdje u Novom Pazaru, gostoprimstvo je izvanredno, svi su ljubazni pomažu bez prestanka.  Najviše mi se dopalo što sam imao priliku da vidim stari hamam i kulturno istorijske spomenike, “rekao je jedan od učenika iz Njemačke, Tom Glink.

Tokom sastanka sa predstavnicima grada istaknuto je da se dosadšnja saradnja saradnja dvije škole pokazala kao pravi primjer unapređenjara rada i obrazovanja.

“Sve ove i ovakve aktivnosti Grad Novi Pazar će svesrdno pomagati i apelovati na ostale direktore škola da na ovaj način proširuju saradnju”, rekao je pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje, prof. dr. Rifat Redžović.

Koodinator programa saradnje ispred Ekonomske škole iz Oldenburga, Detlev Bayer, kaže da su se u protkilm danima  gosti dobro proveli i u šali je istakao da bi on lično najradije ostao još pet godina u Novom Pazaru.

“ Naš cilj jeste da naši učenici putuju u durge zemlje i upoznaju kulturu drugih. Veoma je važno da ne postoje predrasude, a  to se postiže tako što odete i upoznate drugog.  Zahvalan sam vam na velikom gostoprimstvu. Ono što smo ovdje vidjeli nema u drugim gradovima. Jedva čekamo da i vi nas posjetite”, rekao je koodinator programa ispred Ekonomske škole iz Oldenburga, Detlev Bayer.  

Jedan od ciljeva saradnje jeste unapređenje nastave, usvajanje savremenih metoda u radu, organizaciji i samom obrazovnom programu koji se tiče dualnog obrazovanja i pripreme učenika za rad i napredovanje u struci.

“Ishod cijele ove priče koja se vezuje za projekat “Partnerstvo na delu” vidimo u danu kada ćemo se svi okupiti u Novom Pazaru, zajedno sa predstavnicima i ostalih partnerskih škola “ istakla je PR Ekonomso-trgovinske škole, Ismihana Murtezić.

Kako je najavljeno uzvratana posjeta biće održana u septembru kada će novopazarski učenici i predstavnici Ekonomsko-trgovinske škole boraviti u Njemačkoj. (A.Š.)

 

Podeli