Društvo

Aktivisti “Repera” očistili i sredili Trgovište na Pazarištu

Aktivisti Udruženja građana“Reper” iz Novog Pazara nakon Jevrejskog groblja, Ranovizantijske bazilike u Novopazarskoj banji, Gradine u Postenju sredili su i očistili,  ove veoma kišovite nedjelje  i Trgovište na Pazarištu, koje je nastalo najverovatnije u prvoj polovini XIV veka a razoreno 1770.godine. Aktivnosti koje sprovodi Udruženje “Reper” realizuju se u okviru projekta “Očisti i upoznaj svoj Novi Pazar” koji finansira ambasada Australije u Srbiji.

Kako je istakao arheolog novopazarskog muzeja “Ras” , Vladan Vidosavljević, Trgovište na Pazarištu je turistički neiskorišten, te kao takav treba u potpunosti srediti i očistiti, te dodaje da pisani tragovi o ovom naselju postoje i čuvaju se u Dubrovniku i u Kotoru.

Mladi aktivisti i učesnici ovog projekta smatraju da veoma važno da se mladi što više uključuju u ovakve projekte , ali i da samostalno počnu da čiste svoju okolinu.

Do sada su, osim Trgovišta još  tri lokacije sredjene,a sa njih je odneto  preko 200 džakova raznovrsnog otpada, pokošena je trava, sklonjen je korov sa zidina bazilike i Gradine. U čišćenju pomenutih lokacija veliku pomoć pružili su radnici JKP “Gradska čistoća”.

Narednog vikenda, sredjivaće se Malo groblje u naselju Bukreš, a projekat se završava u utorak 16.maja kada će u Kulturnom centru biti organizovana projekcija dokumentarnog filma nastalog tokom čišćenja pomenutih lokacija, a prisutnima će se obratiti ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, gradonačelnik Novog Pazara NIhat Biševac, kao i učesnici projekta. nakon projekcije filma razgovaraće se o značaju očuvanja životne sredine sa posebnim akcentom na istorijski značajne lokacije.

Irma Hodžić

Podeli