Društvo

Voće i povrće treba dobro oprati pre jela

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati I na taj način se  rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, kažu stručnjaci.Posebno treba voditi računa kada su u pitanju jagode, zelena salata i mladi luk, koji se trenutno kupuju.

Svako voće i povrće pre upotrebe treba dobro oprati čistim rukama bez obzira što imaju koru , koja se ne jede. Povrće i voće se tretira raznim pesticidima, a I  na površini plodova žive mnogobrojne vrste bakterija i gljivica koje ne vidimo golim okom. Dr Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje kaže da građani treba da vode računa kako pripremaju voće i povrće za jelo.

“Sada su aktuelni zelena salata, mladi i crni luk. Potrebno je odstraniti koren i one listove koji su promenili boju onda oprati u mlakoj vodi”, kaže Bihorac.

O pranju posebno treba voditi računa kod jagoda.

“Jagode treba potpiti u vodi sa sodom makar pola sata pre jela, ukoliko promene boju to nije strašno”, dodala je Bihorac,

Neoprano voće i povrće može izazvati i razne alergije.

“Sadašnje voće, koje je možda i genetski modifikovano ili prskano različitim hemikalijama, pa u toku procesa rasta tih biljaka, toksini se transformišu, tepostaju alerge. Takve vrste voća ne savetujem da se unose u organizam”, rekla je alergolog dr Vesna Đoković

Pre upotrebe treba se opera i ljuska od jajeta.

“Na jajima ima perja i izmeta, pa ukoliko ne operemo, prilikom lomljenja jaja  sve to stavljamo u posudu i možemo ugrpziti naše zdravlje”, kaže dr Bihorac.

Idealno bi bilo kupovati samo organski uzgojeno voće i povrće. Još bolje  bi bilo na svojoj zemlji sa prirodnim metdoama da uzgajama  voće i povrće.

Nažalost, ovo drugo mnogi nemaju ili imaju, ali  ne i vremena da se  posvete bašti. Dok je kupovno organski uzgojeno voće i povrće mnogo skuplje.

Podeli