Društvo

Počeo upis u prvi razred

Upis u prvi razred osnovne škole u Srbiji zvanično počeo je od 1. aprila, a većina škola će upis početi po rasporedu, koji sami utvrde. U prvi razred ove godine u novopazarske škole biće upisano 1550 učenika.

Maloj Lini ostalo je još nekoliko meseci do njenog polaska u školu. Ona se već nekoliko meseci priprema za 1.septembar. Srećna je što će prvi put sesti u školsku klupu.

Trema od prvog dana škole je obostrana, kako kod roditelja, tako I kod dece. Majka male Line, Jasmina Bondžuković kaže da je rad sa svojim detetom veoma bitan.

U prvi razred ove godine se upisuju mališani rođeni od 1. marta 2010. do kraja februara 2011. godine, a procene Ministarstva prosvete su da će ove godine u školske klupe sesti 68.000 do 70.000 mališana.

Upis se obavlja u sekretarijatu škole i traje zvanično naredna tri meseca. Pedagog u OŠ Jovan Jovanović Zmaj Remzija Koničanin kaže da se na testiranju posmatra kakva je pažnja deteta, koliko je ono u stanju da izdrži na jednom mestu tokom ispitivanja, na koji način prima instrukcije, da li dobro razume postavljeno pitanje.

“OŠ Jovan Jovanović Zmaj će početi od 24 aprila. Poslali smo 107 zahteva, koji teritorijalno pripadaju našoj školi”, rekla je Koničanin.
Prethodno su u Dečijm dispanzerima obavljeni sistematski pregledi.
Mesta će biti za sve prvake, a kako je osnovno obrazovanje obavezno zaprećene kazne za roditelje ili staratelje koji ne upišu dete u školu su od 5.000 do 50.000 dinara.

Podeli