Politika

Srbija bira predsednika

Građani Srbije danas su odlučivali ko će biti na čelu države narednih pet godina. Pravo glasa na 11. po redu izborima za predsednika, od uvođenja višestranačja, imalo je 6.724.949 građana i to na 8.396 birališta širom zemlje.

U periodu od 7 do 20 sati građani sa pravom glasa mogli su da se odluče za jednog od 11 predsedničkih kandidata.

 

– Predsednički kandidat Alekdsandar Vučić kazao je danas ranije da očekuje da će Srbija ovim izborima obezbediti stabilnost i nastavak reformi.

 

– Predsednički kandidat Saša Janković kazao je da je u Srbiji stvoren jedan novi politčki pokret, što prema njegovim rečima predstvalja razlog za optimizam.

 

– Predsednički kandidat Vuk Jeremić ocenio je nakon obavljene građanske dužnosti da je kampanja koja je vođena bila jedna od najtežih i najneregularnijih od uvođenja višetstranačkog sistema u Srbiji.

 

 

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da želi da svaki predsednički kandidat dobije onoliko glasova koliko mu građani dodeljuju, a da se zna na čijoj je on strani više od 25 godina. “Očekujem da izbori proteknu kao uvek, da budu svečanost na kojoj građani dokazuju svoju ozbiljnost”, rekao je Nikolić novinarima posle glasanja.

 

 

– Potrpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić glasao je jutros u Novom Pazaru. „Predsednik sa jakim izbornim legitimitetom može da bude faktor stabilnosti u zemlji“, rekao je tom prilikom Ljajić.  On očekuje da  Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu.

 

– Predsednik Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović rekao je da je najvažnije da Novi Pazar, ali i država idu istim putem, kako je bio slučaj do sada, na doborbit svih građana.

 

– ’’Očekujem da će veliki broj građana svoje povjerenje ukazati predsedničkom kandidatu  Aleksandru Vučicu kojeg je podržala SDP’’ rekao je prilikom glasanja gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

 

– Predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek kazao je da su ovo jedni od najvažnijih izbora, te da od njih zavisi ekonomska i socijalna budućnost zemlje. On je izrazio uverenje da će pobediti kandidat koga je ta stranka podržala  Aleksandar Vučić.

 

 

– Narodni poslanik i predsednik SNS-a  za Novi Pazar Nikola Jolović izrazio je uverenje da će građani Novog Pazara prepoznati ono što je njihov predsednički kandidat Aleksandar Vučić uradio za ovaj grad i glasati upravo za njega.

 

– Ako nijedan od kandidata ne bude dobio podršku više od 50 odsto glasalih, dvojica prvoplasiranih idu u drugi krug, koji mora da bude održan u roku od 15 dana, odnosno, najkasnije 16. aprila.

 

Senada Kalić

Podeli