Društvo

Bezbednost dece na internetu

Akademska inicijativa Forum 10, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje projekat ”Znamo više, razumemo bolje – bezbednost dece na internetu”. U okviru tog projekta danas je u Osnovnoj školi ”Rifat Burdžević – Tršo” održana radionica pod nazivom ”Digitalno nasilje – prevencija i reagovanje”.
Radionica je namenjena učenicima, nastavnicima, roditeljima, i svima koji rade na zaštiti dece i mladih od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. U vreme kada virtuelno postaje stvarnost, nameće se neophodnost šireg sagledavanja i uočavanja potencijalnih problema na društvenim mrežama, koji mogu da dovedu do digitalnog nasilja i realno mogućih ozboiljnih problema.
”Cilj je da sagledamo kako sve osobe koje su uključene u obrazovno vaspitni proces mogu da doprinesu bezbednosti učenika na internetu, i kako da budu adekvatna podrška i oslonac za preuzimanje odgovornosti učenika za sopstveno ponašanje na internetu”, kaže Fahrudin Kladničanin iz Foruma 10.
S obzirom da društvrene mreže nemaju skoro nikakva ograničenja, roditeljima maloletnika se preporučije apsolutna kontrola dece, kada je u pitanju korišćenje društvenih mreža.
Pošto elektronsko nasilje može biti prisutno 24 sata i na svakom mestu, a publika i svedoci mogu biti mnogobrojni, opšti zaključak završne radionice o prevenciji digitalnog nasilja je da osim roditelja o bezbednosti dece na internetu treba da brinu svi koji su uključeni  u obrazovno vaspitni proces.
S.Lj.
Podeli