DruštvoKultura

Biblioteka promoviše evropske vrijednosti

Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru dio je mreže gradskih biblioteka u zemlji čiji će predstavnici krajem marta boraviti u Briselu. Cilj posjete i saradnje sa delegacijom Evropske unije u Srbiji jeste da se bibliotekari upoznaju sa programima Evropske unije i da promovišu evropske vrijedosti kod čitalaca.

Posjetu organizuje Delegacija EU u Srbiji za biblioteke obuhvaćene mrežom i programom “Euteka”. Narodna biblioteka Dositej Obradović jedna je od 12 odabranih biblioteka čiji će predstavnici iskoristiti ovo putovanje za unapređenje saradnje i promovisanje same Evropske unije, a u sklopu posjete obići će najznačajnije evropske institucije među kojima je Evropski parlament , institucije kulture kao naznačajnije biblioteke.

“Sve ovo za nas mnogo znači zato što se mi godinama unazad trudimo da od biblioteke napravimo jednu savremenu ustanovu i da se na taj način u svakom smislu približimo vrijednostima Evropske unije”, rekla je bibliotekaraka, Binela Fetahović.

Biblioteka u Novom Pazaru već uveliko promoviše evropske vrijednosti, kroz upitstva i brošure o institucijama EU, a plod dosadašnje saradnje je i polica na kojima je članovima i posjetiocima biblioteke dostupan materijal posvećen Evropi i njenim standardima.

Podeli