Društvo

Prolećno čišćenje puteva

Svake godine iza snega ostane gomila smeća pored svih magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji. Za čišćenje je nadležno JP „Putevi Srbije“ preko angažovanih preduzeća za održavanje puteva. Radovi su počeli.

Ovih dana se pored puteva i u našem kraju mogu videti vreće sa sakupljenim smećem ali i uočiti razlika između očišćenih i neočišćenih deonica. Kroz prozore automobila baca se sve i svašta. Preovlađuju plastične kese i flaše, koje se teško razgrađuju, pa je jedino rešenje njihovo sakupljanje.

„ Počeli smo sa čišćenjem od Kraljeva i nastavićemo sve do Mehovog krša. Svaka sekcija ima određeni broj ljudi koje angažuje na ovim poslovima tako da očekujemo da ćemo do kraja aprila kompletno očistiti sve puteve prvog reda“, kaže Nermin Ljajić, šef Službe održavanja  u Preduzeću „Novi Pazar-put“.

Svakog proleća za higijenu puteva Preduzeće „Novi Pazar-put“ pripremi i utroši oko 3000 plastičnih vreća. Posebna pažnja poklanja se parkiralištima i odmorištima pored puteva. Svi oni koje ljuti stanje u kojem zatiču ova mesta ne razmišljaju u kakvom ga stanju ostavljaju. Najbolji primer je put Kraljevo-Raška gde su odmorišta zatrpana smećem.

I ovog proleća pored puteva se formiraju čitave deponije. Radi se  smeću iz dvorišta i sa njiva koje ponekad zbog zatrpanih odvoda ugrožava i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Podeli