Društvo

Obeležen Dan protiv raka dojke

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda od te bolesti, saopštio je Institut  zdravlje , a povodom nacionalnog Dana borbe protiv ove bolesti. Tim povodom novopazarski Dom zdravlja organizovao je predavanje o značaju preventivnih pregleda, a u saradnji sa Medicinskom školom.

Dispanzer za žene u Novom Pazaru već duže vreme sprovodi skrining program te poziva žene da urade mamograf poštom, ali I telefonom. Međutim, kako kaže glavna sestra te službe Azra Kijevčanin, mali broj žena dolazi na pregled. Kako bi se svest žena u Novom Pazaru promenila, organizovano je predavanje u saradnji sa Medicinskom školom.

“Prošle godine smo pozvali preko hiljadu žena, samo se polovina njih odazvala našem pozivu, a preko 11.000 žena je od 50-60.godina, koje spadaju u ovaj program skrininga. Pozivam sve naše sugrađanke da dođu i urade mamograf, jer je on bezbolan”, rekla je Kijevčanin.

Uskoro se očekuje I odluka, kojom će žene morati da dolaze na preglede u suprotnom  ukoliko bolest nastupi  moraće same da snose troškove lečenja.

Sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja najčešćeg malignog tumora kod žena u Srbiji, 20. marta je peti put zaredom obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Podeli