Društvo

Fejzić upozorava na otvaranje sumnjivih verskih škola!

Kako Crnogorski mediji prenose, ombudsman Šućko Baković formirao je predmet povodom upozorenja rejsa Islamske zajednice u Crnoj Gori Fejzića da se na severu zemlje otvaraju sumnjive verske škole. Prema navodima Crnogorskih medija rejs je još u februaru apelovao i javno pozvao nadležne državne organe da ispitaju otvaranje verskih škola, ali do danas niko od njih nije reagovao, izuzev Ministarstva prosvete, odakle su saopštili da su oni nadležni za ovaj slučaj.

U integraciji ovog resora, kako su pojasnili, jedino je Medresa u Tuzima koja radi zakonito, dok za slučaj ilegalnih verskih obrazovnih ustanova nisu odgovorni.

Fejzić je ponovo juče, u intervjuu Crnogorskoj Pobjedi, pozvao državu na hitnu reakciju povodom otvaranja medrese u Rožajama, islamskih dečijih vrtića, vakufa…

„Adresa su nadležni organi, jer se mora utvrditi da li su i kako „registrovani“ i dečiji vrtići i škole Časnog Kurana, i ženska medresa, i razne druge paraverske, parainstitucije i paraorganizacije. Po kakvim se programima radi, ko su predavači, vaspitači i upravljači tim parasistemima i kako se sve to finansira. Odgovore na ta pitanja morate tražiti u ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde, manjinskih prava, kulture i obrazovanja“, poručio je Fejzić, a preneli Crnogorski mediji.

On je naglasio da Islamska zajednica čini ono što je u njenoj moći jasno upozoravajući na štetnost delovanja Muftijstva sandžačkog.

„To je sve što možemo uraditi, a ostalo je u nadležnosti državnih organa, odnosno pomenutih ministarstava“, istakao je Fejzić.

Kako Crnogorski mediji prenose, iz kancelarije Ombudsmana u februaru je Crnogorskoj Pobjedi saopšteno da će oni pratiti kako će se odvijati situacija i da će svakako reagovati ukoliko nadležni budu ćutali. Kako se niko od nadležnih u međuvremenu nije oglasio, Baković je formirao predmet.

Iz njegove kancelarije Crnogorskoj Pobjedi  je kratko rečeno da su uputili akt Ministarstvu prosvete u kome su ukazali na informacije koje su objavljene u javnosti o sumnjivim verskim školama na severu.
„Zatražili smo da nas u što kraćem roku obaveste o preduzetim merama i radnjama. Odgovor čekamo“, rekli su oni, a saopštavaju crnogorski mediji.

A. Ademović

Podeli