Društvo

Ovog vikenda 16 požara u Novom Pazaru i Sjenici

Od početka ove godine na području koje pokriva Policijska uprava Novi Pazar dogodila su se 62 požara na otvorenom. I ovog vikenda vatrogasci su intervenisali u Novom Pazaru i Sjenici. Najčešći uzroci požara su prolećno uređivanje poljoprivrednog zemljišta i paljenje korova.

Samo ovog vikenda na području Novog Pazar i Sjenice dogodilo se 16 požara na otvorenom prostoru. Vatrogasci su gasili 10 hektara trave i šume crnog bora u selu Lisa kod Štavlja. Uzrok je , kažu, ljudski faktor.

Svake godine prolećno uređivanje zemljišta i paljenje korova napravi velike štete. Ne pomažu ni neprestani apeli seoskom stanovništvu za promenu ponašanja kada je prolećno čišćenje njiva i livada u pitanju. Vatrogasci su relativno dobro opremljeni za ovakve intervencije. Ponekad je, međutim, potrebno stići i na veoma nepristupačne terene pa se gašenje vrši priručnim sredstvima i uz pomoć lokalnog stanovništva.

U Novom Pazaru je locirana vatrogasno spacilačka jedinica ranga čete , dok su u Tutinu i Sjenici  vatrogasna odeljenja kojima najčešće u pomoć priskaču i vatrogasci iz Novog Pazara.

Podeli