Društvo

U vozače i sa šezdeset godina

Sporazum o proceduri direktne zamene vozačkih dozvola sa Nemačkom i Austrijom otvorio je vrata vozačima iz Srbije za veće zapošljavanje u ovim zemljama. Interesovanje za takve poslove poraslo je i u Novom Pazaru pa je ovih dana navala na auto škole za polaganje C, D i E vozačke kategorije. Polažu i u šezdesetoj godini života. 

Posao profesionalnog vozača nije lak i u Srbiji donosi zaradu do 1500 evra. Toliko košta život na točkovima, odvojenost od porodice i sve opasnosti koje nosi saobraćaj. Putuje se širom zemlje, ali i u inostranstvo. Novopazarski vozači kažu da su im u poslednje vreme zarade smanjene, jer posla je sve manje, pa mesečno kućama ponesu do 1000 evra. Sporazum sa Nemačkom i Austrijom, međutim, menja mnogo toga.  U ovim zemljama zarade su daleko veće, putevi bolji, a saobraćaj uređeniji i bezbedniji. Šansu za posao u Nemačkoj i Austriji vide i vozači na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. U Filijali u Novom Pauzaru posao čeka 2422 vozača sa C kategorijom, 170 sa D i 526 sa E kategorijom. Navala je i na jedinu auto školu u Novom Pazaru koja obučava za navedene kategorije. To je Auto škola “Starter”.

U javnom prevozu Nemačke i Austrije vozači zarađuju do 3500 evra, a u međunarodnom transportu daleko više. To je i inspiracija mnogim našim sugrađanima za polaganje vozačkog ispita u traženim kategorijama. Dolaze oni sa vozačkim ali i malo većim životnim iskustvom.

“Dolaze nam kandidati i sa 58, 60 godina. Ovaj posao je veoma tražen u Nemačkoj i Austriji, a daleko je lakši od rada na građevini, pa je zato i popularan”, kaže Džemail Župić, vlasnik Auto škole “Starter”.

Škola je opremljena vozilima, tri instruktora rade na obuci za C,D i E kategorije, ali najveći problem su samo dva ispitna termina mesečno. Inače, cena obuke za vozača D kategorije je 45 000 dinara, a za E oko 30 000. Pored Nemačke i Austrije, naše vozačke dozvole važe u još 25 evropskih zemalja. U toku su procedure za regulisanje zamena vozačkih dozvola sa Holandijom, Norveškom, Grčkom,  a u planu je i Švedska.

Podeli