Društvo

Političko-infrastrukturna retrospektiva 2016. godine

Jedna od karakteristika godine na izmaku, kada je u pitanju Novi Pazar, svakako je intenzivnija gradnja, ne samo ona u legalnim tokovima, već i izgradnja bez potrebnih građevinskih dozvola. U političkom smislu, osim novog gradonačelnika, izborna 2016.godina nije donela promene u strukturi lokalne vlasti. Vladajuću većinu nastavlja da predvodi SDP i koalicija Za evropski Novi Pazar.

Odlazeća 2016.godina počela je sa manje papirologije, barem kada je u pitanju primena nove, elektronske procedure u izdavanju građevinskih dozvola. Gradsko Odeljenje za urbanizam i izgradnju uspešno je primenilo nov način rada, i 2016. u Novom Pazaru definitivno je obeležila intenzivnija gradnja, ali ne samo u legalnim tokovima. Godina na izmaku svakako će biti upamćena I po divljoj gradnji.

Novi Pazar je u februaru ove godine dobio i Kancelariju Republičkog zavoda za statistiku, koja pokriva i opštine Sjenicu i Tutin. Novo predstavništvo još jedne u nizu republičkih institucija u našem gradu, otvorio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

I tokom ove godine rekonstruisane su brojne ulice, uključujući rekonstrukciju vodovodne I kanalizacione mreže. Skupština grada usvojila je Plan kapitalnih investicija za period od 2016 do 2020.godine, čime je omogućeno da jedan strateški dokument, prvi takve vrste u praksi, objedini kompletnu plansku I porjektnu dokumentaciju svih važnih projekata, što obezbeđuje I efikasniju realizaciju.

U godini na izmaku, sredstvima Svetske banke počeli su radovi na ukorićavanju reaka: Raške, Deževske I Banjske, a uz pomoć Evropskog Progresa, u skladu sa planome preventivnih aktivnosti u odbrani od poplava, izgrađeno je još pet novih brana, koje su uspešno prošle test poslednjeg poplavnog talasa.

Za osnovce sa Dojevića ovo će biti godina koju će pamtiti po tome što su predhodnu školsku godinu završili, i novu započeli u savremenoj školskoj zgradi koja je, ispostaviće se, i suštinski dodatno unapredila kvalitet vaspitno obrazovnog procesa.

U političkom smislu izborna 2016.godina nije donela promene u strukturi lokalne vlasti Novog Pazara. Vladajuću većinu nastavlja da predvodi Sandžačka demokratska partija i koalicija Za evropski Novi Pazar. Jedina promena posle aprilskih izbora odnosi se na izbor novog gradonačelnika Nihata Biševca. Biševac je funkciju prvog čoveka grada, krajem maja nasledio od partijskog kolege Meha Mahmutovića, koji je na toj poziciji bio od septembra 2009. godine. Stupajući na dužnost novi gradonačelnik je obećao da će, u naredne četiri godine u centru pažnje lokalne uprave biti građani i rešavanje njihovih problema.

Na političkom planu godina na izmaku završava se u znaku nove saradnje, jer će svakako biti upamćena I po nedavno potpisanoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu između dve najjače političke stranke Bošnjaka, Sandžačke demokratske partije I Stranke demokratske akcije Sandžaka.

S. Lj.

Podeli