Društvo

Poledica na putevima

Iz AMSS i putarskih preduzeća stižu ovih dana upozorenja vozačima na poledicu u jutarnjim i večernjim satima. U Novom Pazaru je temperatura jutros bila -13 stepeni, a tada na putevima ni so ne pomaže. Ipak, nije svako stanje na putevima „poledica“, kažu putari.

 

Snega još uvek nema u nižim predelima ali učestala su upozorenja AMSS i putarskih preduzeća na pojavu poledice u jutarnjim i večernim satima. Vozačima se savetuje oprezna vožnja i upotreba zimske opreme. Pa bez obzira na složenost situacije i opasnosti koje vrebaju neoprezne vozače nije sve na putevima „poledica“, kažu u Preduzeću „Novi Pazar put“.

„Na kolovozu se formiraju kristalne čestice koje prouzrokuju proklizavanje. To nije poledica ako ranije nije bilo padavina i vode na kolovozu“,kaže Nermin Ljajić, rukovodilac Zimske službe u Preduzeću „Novi Pazar put“.

Jutros je u Novom Pazaru  u 5 sati izmerena temperatura -13, u Sjenici-15, a u Raški -8 stepeni. Putari kažu da ispod -8 stepeni so ne deluje na zaleđenom kolovozu bez obzira kako se takva situacija nazivala. Preduzimaju se mere upozorenja u vidu odgovarajuće signalizacije.

Novopazarski putari su samo za 15 dana novembra, kada nije bio padavina, potrošili preko 200 tona soli na putevima koje održavaju. Svakoga dana potroše 10 do 30 tona posipnih materijala na usponima i oštrim krivinama, ali bez saradnje vozača kroz poštovanje signalizacije i saobraćajnih propisa ni to nije dovoljno,kažu u Preduzeću „Novi Pazar put“.

Podeli