Društvo

Odrzana tribina „Unapređenje života osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru“

Povodom 3. decembra koji se u svetu obeležava kao međunarodni dan osoba sa invaliditetom, udruženje psihologa organizovalo je tribinu „Unapređenje života osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru“. Cilj je da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u našoj lokalnoj zajednici, među kojima su najčešće siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, društvene isključenosti i različiti oblici diskriminacije.

Tribinom „Unapređenje života osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru“, prema rečima potpredsednice Udruženja psihologa Marije Tiosavljević želelo se da se ukaže, da osobe sa invaliditetom imaju potpuno jednaka prava kao i svi ostali građani, ali i neke od mogućnosti koje su njima dostupne u okviru zakonske regulative u Republici.

„Ovom tribinom takođe, smo pokušali da animiramo ciljnu grupu koja se bavi osobama sa invaliditetom a to su najčešće predstavnici relevantnih institucija koje su zadužene za ovakva lica. Da ih na neki način podstaknemo da se u većoj meri bave ovom osetljivom društvenom grupom. Predrasuda još uvek ima ali manje nego ranije. S obzirom na to da je, po mom mišljenju, savest građana povećana i da su osetljiviji na potrebe osoba sa invaliditetom i ne smatraju ih građanima nižeg reda, niti kao osobe sa posebnim potrebama, jer su to osobe isto kao i mi samo ih zadovoljavaju na neki drugačiji način“, istakla je  potpredsednik Udruženja psihologa Marija Tiosavljević.

Ovoj tribini prisustvovali su čelnici Gradske uprave, odnosno član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku dr Fevzija Murić, Mirza Ugljanin predstavnik roditelja dece sa invaliditetom, Jasmin Ganić sekretar Udruženja psihologa, predstavnik Zdrastvenog centra dr Bilsana Kurtanović, Radoš Mrlješ predstavnik međuopštinske organizacije slepih Srbije za Novi Pazar i predsednik Centra za socijalni rad.

A.    Ademović

Podeli