Društvo

Pretnje, psovke i uvrede za novinarku

Novinarska udruženja Udruženje novinara Srbije i Nezavisno uduržnje novena Srbije izvestila su na svojim portalim onapadu na našu novinarku I aktivistkinju Udruženja “Zajedno” Sajmu Redžepefendić. NUNS podseća da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ovim udruženjima obratile su se nevladine organizacije akademska inicijativa “Forum 10” I udurženje “Zajedno”, kao I Društvu novinara Vojvodine I Organizaciji za evropspšku bezbednost I saradnju OEBS. U dopisu stoji:

 

Obraćamo Vam se povodom pretnji koje su upućene Sajmi Redžepefendić, našoj dugogodišnjoj aktivistkinji i saradnici, a primarno novinarki Radio televizije Novi Pazar. Naime, 17. novembra 2016. godine na svom fejsbuk profilu Sajma Redžepefendić obijavila je status, istinitu ispovest žena, samohranih majki, koje su doživele neprijatnost i verbalni nasrtaj sa uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji. Nakon objavljenog statusa, internet portal Glas Pazara status je preneo na svom fejsbuk profilu u celosti sa potpisom autorke statusa. Nakon objave na ovom portalu, kreće organizovano komentarisanje, gde se koleginica Sajma izlaže javnoj osudi uz pretnje smrću, njoj, njenoj porodici, njenom detetu (bebi od 10 meseci). Na lični zahtev moderator fejsbuk strane Glas Pazara objavu briše, a potom opet kreće organizovana hajka u vidu zahteva za prijateljstvo i poruka koje koleginica Sajma dobija svakodnevno (u prilogu vam dostavljamo print skrinovane komentare i poruke). Nakon psihičke torture koju proživljava prethodna dva dana, dana (20.11.2016) u Područnoj pollicijskoj upravi u Novom Pazaru slučaj se prijavljuje i podnosi se krivična prijava protiv lica koja su vrlo jasno uputila pretnje.

“Prethodne dve nedelje vodi se agresivna kampanja protiv svih koji u Novom Pazaru dignu svoj glas, jasno i glasno ukažu na probleme koje postoje u zajednici. Aktivisti organizacija civilnog društva i novinari su postali živa meta čije delovanje i neumorni rad pokušavaju da spreče razni pojedinici, pripadnici razlitičtih organizovanih grupa, otvorenim pretanjama koje upućuju, kako javno, na ulici, tako i putem društvenih mreža”, navode Forum 10 I Udruženje “Zajedno”.

 Samo zajedničkim delovanjem u javnosti i javnim izgovaranjem svega što doživljavaju novinari, možda možemo sprečiti potencijalno nasilje koje je usmereno na slobodu izražavanja i javno delovanje – navode ove dve orgnizacije.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava I sloboda osuđuje sve učestalije napada na novinare i aktiviste nevladinog sektora iz Novog Pazara i stvaranje atmosfere straha i linča za one koji imaju profesionalnu i moralnu obavezu da kritikuju negativne pojave u društvu i obaveštavaju javnost o svim dešavanjima u lokalnoj zajednici na objektivan i nepristrasan način.

Podsećamo ovo nije prvi slučaj pretnji i napada na predstavnike civilnog drustva i učestalošću ovakvih napada šalje se vrlo opasna poruka javnosti kako su novinari i predstavnici nevladih organizacija nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za demokratiju, istinu i ljudska prava.

Ovakvi incidenti stvaraju osećaj nesigurnosti za rad novinara i aktivista NVO sektora  i šalju zabrinjavajuću sliku o Sandžaku i Srbiji u svetu.

Sandžački odbor zahtevaa brzo i adekvatno reagovanje nadležnih državnih i lokalnih institucija koje su u obavezi da stvore uslove za nesmetan i dostojanstven rad organizacija civilnog drustva koje deluju u lokalnoj zajednici.

Bez sigurnosti delovanja medija i nevladinih organizacija nema demokratije, ljudskih prava i prosperitetnog društva. Slobodan rad medija i NVO sektora jedan je od ključnih faktora kontrole vlasti od strane gradjana i gradjanki, ali i moćno sredstvo političkog angažmana, informisanja, obrazovanja i promovisanja pozitivnih vrednosti.

Pozivamo sve nevladine organizacije u Srbiji da iskažu svoju solidarnost sa kolegama u lokalnim medijima i nevladinim organizacijama, da se suprostave zastrašivanju, progovore o njihovom položaju i različitim vrstama pritisaka sa kojima se naše kolege svakodnevno suočavaju. 

Podeli