Društvo

Janković i Rvović o sudbini radnika FAP-a

Prilikom posete Priboju, zaštitnik građana Saša Janković sastao se  sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem, sa kojim je razgovarao o budućnosti bivših  radnika Fap-a, o zločinu nad Bošnjacima iz Sjeverina i programu povratka raseljenih i prognanih lica.  U okviru aktivnosti  ombudsmana u Priboju,  organizovana je i tribina „Prava građana u Srbiji-na papiru i u stvarnosti“ koja je održana u prepunoj Sali Gradske biblioteke.

Saša Janković je nakon sastanka izrazio izuzetno zadovoljstvo zbog ozbiljnosti i načina kako je protekao razgovor sa čelnicima opštine, uputivši pri tom sve pohvale  predsedniku opštine,  za definisanje  planova i puteve za dalji razvoj stanja zaštite prava građana. To je posebno bitno iz razloga što je Priboj  značajno mesto u Srbiji,  pre svega zbog svoje industrijske prošlosti i budućnosti, kao i zbog međuetničkih odnosa. Ombudsman je istakao da su retke sredine u kojima je bio, gde se svest o efikasnom rešavanju problema građana, bez obzira na etničke, političke i druge podele, tako  jasno vidi u realnom životu i političkim odnosima.

Predsednik opštine se zahvalio zaštitniku građana na poseti i ocenio da  se uvek može bolje ali da se generalno u ovom trenutku može biti zadovoljno nivom zaštite prava građana u Priboju. Obzirom na činjenicu da je ovo mešovita sredina, mi smo u vlast uključili sve bošnjačke partije i zajednički delujemo na razumevanju i tolerancij jedni prema drugima, rekao je Rvović.

Na tribini u prepunoj sali Gradske biblioteke, ombudsman  je građanima ukratko predstavio rad i nadležnosti institucije Zaštitnika građana, naglasivši da on nema vlast, kao i  da ne može da promeni odluke opštine, ali može da kontroliše rad organa vlasti i preporuči kako da isprave propuste. Janković je  pohvalio rad opštine, rekavši da je Priboj u dosadašnjim postupcima brzo otklanjao propuste načinjene prema građanima. Ombudsman  je o slučaju bivših Fap-ovih radnika i Fap-a istakao da nije u mogućnosti da vodi ekonomsku politiku, ali je u okviru svojih nadležnosti utvrdio da naknade radnicima nisu isplaćivane u skladu sa propisima. Preporuka međutim, koju je uputio Nacionalnoj službi za zapošljavanje, na žalost nije ispunjena. Država mora da ispuni preuzete obaveze prema radnicima, naglasio je Saša Janković na kraju tribine.

Goran Reković

Podeli