Društvo

Diskriminacija invalidnih lica

Koliko su invalidna lica diskriminisana ili uključena u normalne tokove života i da li uživaju sva prava kao i neinvalidna lica,tema je o kojoj treba u javnosti što više govoriti.Ioako takvim licima poslednjih godina zakon o zapošljavanju,školovanju daje skoro ista prava kao i ostalim građanima,diskriminacija nad njima još uvek postoji.

Pored toga što im osnovni problem kroz život pravi određeni stepen invalidnosti,ovakve osobe se skoro svakodnevno susreću sa dodatnim problemima.Vrlo često budu diskriminisane i svrstavane u drugi red građana,a to je ono što njih najviše boli.

Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” u Novom Pazaru decenijama unazad ulaže velike napore da smanji taj stepen diskriminacije nad svojim članovima i pomaže im koliko je to moguće.Za ova lica konkretno,javio se novi vid diskriminacije zbog dodatne bolesti o kojoj javnost malo zna.

”Reč je o još jednom interesantnom poremećaju koji je malo poznat javnosti, a koji je nazvan Dvadesetčetvoročasovni poremećaj spavanja”, navodi defektolog Mirsada Dibranin Ajdinović.

”Naime,kod sto posto slepih osoba dolazi do desinhronizacije prirodnog ritma spavanja I budnosti pa veliki broj njih ima problem da noću zaspe a tokom dana bude budan”, pojašnjava ona i dodaje da im to stvara dodatni vid diskriminacije kako deci u školi tako I odraslim slepim licima na radnom mestu pa čak I porodici.

Ovaj vid poremećaja se obično pogrešno tumači jer se o njemu malo zna pa se tumači kao lenjost,nezainteresovanost a ustvari se radi o ozbiljnom poremećaju. Kako ističe Ajdinovićeva,na svima nama je da usmerimo pažnju na slepe tako što ćemo forsirati ono šta slepi mogu a ne šta ne mogu.

Inače, Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” ove godine obeležava 60.godina postojanja i uspešnog rada a kako ističe  Mirsada Dibranin Ajdinović, tako će i biti ubuduće jer organizacija i postoji da bi štitila,pomagala i olakšala život svim svojim članovima.

B. B.

Podeli