Društvo

Devenport u poseti Novoj Varoši i Priboju

U nastavku obilaska regije, Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, posetio je danas opštine Nova Varoš i Priboj, gde je obišao  projekte Zavičajnog muzeja u Priboju i Omladinskog centra, koje je finansirala EU kroz program Evropskog Progresa . Posetu Priboju visoki gost završio je  učešćem na  Upravnom  odboru  Evropskog Progresa koji je održan uz prisusvo predstavnika svih  34 lokalne samouprave koje pokrivao ovaj program.

U razgovoru sa rukovodstvom opštine Priboj, gospodin Devenport se informisao o nastavku procesa restrukturiranja FAP-a kao i o zajedničkim naporima Vlade Srbije i lokalne samouprave na dovođenju investirora u novoosnovanu Slobodnu zonu Priboj.

Nakon sastanka u opštin usledile su posete Zavičajnom muzeju Priboj i Omladinskom centru koji su izgrađeni i opremljeni u okviru projekata Evropskog Progresa koje je finasirala EU u saradnji sa Vladom Švajcarske. Šef delegacije EU u Srbiji i predstavnici ambasade Švajcarske bili oduševljeni uspehom ovih projekata koji su evidentno  doprineli razvoju kulture i brige o mladima  u pribojskoj lokalnoj  zajednici.

Upravni odbor Evropskog Progresa kome su prisustvovali uz gospodina Devenporta i predstavnici svih 34 lokalne samouprave Jugozapadne i Jugoistočne Srbije koje pokriva ovaj program, otvorio je domaćin skupa predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.  Zahvaljujući se EU na dosadašnjim ulaganjima u Priboj, Rvović je izrazio očekivanja za nastavak još obimnije saradnje kroz zajedničke projekta koji će se prevashodno odnositi na smanjenje broja nezaposlenih i jačanja ranjivih grupa u ovom delu Srbije.

Prema rečima Šefa delegacije EU u Srbiji, dosadašnja ulaganja od preko 20 miliona eura u ovu regiju, biće sigurno nastavlejna kroz modfikovani program Evropskog progresa koji će se nastaviti i nakon 2017. godine.

Goran Reković

Podeli