Društvo

O tuberkulozi u Gimnaziji

U novopazarskoj Gimnaziji održano je predavanje na temu „Šta je tuberkuloza i kako se leči“. Prema rečima doktora Šefadila Spahića, priča o tuberkulozi u ovoj školi aktuelna je još od juna, i kako je istakao izvršeni su pregledni na 159 učenika četvrte godine od kojih je jedna novoobolela. Takođe, je dodao i da će u narednih nekoliko dana i učenici i zaposleni dobiti sve informacije vezane za tuberkulozu.

Priča o tuberkulozi u srednjoj školi Gimnazija aktuelna je još od juna i tim povodom direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru doktor Šefadil Spahić održao je predavanje na tu temu. Spahić ističe da je do sad pregledano 1308 osoba kako zaposlenih tako i učenika ove škole. Prema njegovim rečima u narednih nekoliko dana svi oni će dobiti sve potrebne informacije o ovom slučaju. Takođe, je rekao da će osim ovog predavanja biti održano još nekoliko u narednom periodu.

”Danas smo opet gosti Gimnazije, iz dva razloga, prvi da im saopštimo da smo završili pregled 159 osoba iz kontakta, to je ovaj drugi pregled četvrte godine. Prošle godine oni su bili treća godina i iz tih kontakata imamo još jednu osobu koja je otkrivena kao novoobolela. Danas ćemo održati predavanje za jedno odeljenje, a dogovor je da ovih dana i ostali učenici i zaposleni dobiju pravu informaciju vezanu za tuberkulozu. Mi ćemo se potruditi sa upravom škole da organizujemo više predavanja. Kao Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru, mi smo preduzeli sve mere neophodne da se ovaj problem prevaziđe”, istakao je Spahić.

Učenici ove škole smatraju da su ovakva predavanja od velikog značaja za njih i da je potrebno znati i prepoznati simptome ove bolesti ali i kako se sačuvati od nje.

“Pa za nas veoma znače ova predavanja, jer shvatimo da bolesat nije toliko ozbiljna i da može da se leči. I ne dolazi do dezinformacija nego smo tačno upoznati sa svim posledicama. Mi u školi radimo redovno sa skraćenim časovima zbog grejanja i nastava se normalno obavlja”, kazala je učenica Sara Pantović.

Tuberkuloza se na našim prostorima pojavila još pre mnogo godina, ističe Spahić, i nekada je to bila neizlečiva bolest, ali danas, ako se otkrije na vreme i uz odgovarajuću terapiju ona ne ostavlja nikakve tragove, dodao je on.

A. Ademović

Podeli