Društvo

Hranimo se i živimo zdravo

U okviru Dana zdrave ishrane, danas je u Savetovalištu za mlade dr Jasmin Hamzagić učenicima šestog razreda OŠ“Bratstvo“ održao predavanje o zdravom i pravilnom načinu života. Deca su pomno slušala i povremeno učestvovala u razgovoru, a na postavljena pitanja dobila su jasne odgovore.

„Ono što je veoma bitno da znate jeste da ćete se sačuvati od velikog broja bolesti hraneći se pravilno i zdravo“, naglasio je dr Hamzagić.

On je istakao da putem zdravog načina života treba krenuti još od ranog detinjstva a smernice za to trebaju davati kako lekari tako i roditelji.

Na pitanje dr Hamzagića šta najčešće jedu za doručak, deca su davala razne odgovore i bila su iskrena. Većina njih za doručak jede sendviče napravljene od prerađenog mesa, a za ručak, naročito kada su u školi, kupuju obroke u kioscima brze hrane – pljeskavice, ćevape, prženo meso i sl.

Da to nije uopšte pravilno i zdravo većina dece je znala ali su imala i razna opravdanja: ne mogu od kuće da nose više obroka, nemaju kuhinju u školi da bi za ručak imali kuvano jelo i tako su prinuđeni na hranu sa roštilja itd.

Opravdanja je doktor donekle prihvatio jer i sam zna da ni jedna škola više nema kuhinju, ali je ipak savetovao deci da izbegavaju hranu sa roštilja jer je ona najopasnija i može štetiti zdravlju.

Tokom predavanja deca su čula da ne treba piti gazirana pića, a da u organizam treba unositi od pet do sedam čaša vode.

U prekomernoj količini ne treba konzumirati sokove i slatkiše, što je deci i najteže palo, ali ih je doktor upoznao sa činjenicom da takvi proizvodi štete zubima, izazivaju šećernu bolest i stvaraju još raznih problema.

Dr Hamzagić je izneo podatak da su prošlogodišnja istraživanja pokazala da 52 posto dece ima neku vrstu gojaznosti, 20 odsto ima gojaznost prvog stepena, dok je 32 posto u predgojaznom stanju.

Nakon predavanja, deca su obećala da će se ubuduće pridržavati saveta lekara i zdravo se hraniti.

B. B.

Podeli