Društvo

Pripreme zemljišta za sađenje maline

Poljoprivredna stručna i savjetodavna služba odžala je edukativnu radionicu na otvorenom sa ciljem da uzgajivačima maline ukaže na bitne stavke u pripremi zemljišta za zasad maline. Stručnjaci iz oblasti ratarstva i voćarstva održali su predavanje o odbabiru terena, navodnjavanju i kalcifikaciji zemlje, kako bi se  maline što bolje primile i dale svoj rod.

Zbog klimatskih spcifičnosti i posebnosti zemljišta u Novom Pazaru stručnjaci iz oblasti ratarstva i vićarstva smatraju da je jesen idalno godišnje doba za početak sađenja maline.  Sađenju prethode pripreme zemljišta ali i odabir tla sa najboljim karakteristikama.

Savjetodavac iz oblasti voćarstva, Silvija Hodžić, kaže da malinari trebaju izbjegavati južne ekspozicije terena, da je dobro da nagib tla bude od 5 do 7 stepeni i ističe da su zabarene parcele nepoželjne. Ona kaže da u procesu prirpreme najprije treba ukloniti korov, a da se nakon dvadeset dana  vrši duboko zaoravanje na dubini od 20 do 40 centimetara.

Iz Poljoprivredne stručne službe nagalašavaju da su zemljišta u Novom Pazarau uglavnom imaju povećanu kiselost  i nedostatak fosfora što utiče da korijenje biljaka otežano crpi nepohodne materije iz zemlje.

Poljoprivrednici su se upoznali i sa kompletnom procedurom, obrade zemljišta, sađenja, navodnjavanja i uzgoja. Poljoprivrednici imaju mogućnost da preko Poljoprivredne stručne i savjetodavne službe nabave sva sredstva neophodna za pripremu zemljišta i uzgoj.

A. Š.

Podeli