Društvo

Koliko grejanja toliko para

Novi računi koje će korisnicima ispostavljati Gradska toplana u predstojećoj grejnoj sezoni po novom modelu naplate, sastojaće se iz fiksnog i varijabilnog dela. Fiksni deo će se plaćati svih 12 meseci u godini, a varijabilni u zavisnosti od utroška tokom grejne sezone.  Za korisnike kod kojih ne postoji mogućnost merenja utrošene energije, predložene cene niže su za 4 odsto u odnosu na prošlu grejnu sezonu.

Kako objašnjava tehnički direktor JKP Gradska toplana, Raco Vučković, i po novom modelu naplate u kalkulaciju cena Toplana ulazi sa uobičajenim troškovima. Novina je, ističe, da dolazi do preraspodele u odnosu na potršače koji troše više i one koji troše manje.

Za korisnike koji nemaju kalorimetre, ističe Vučković, predložena cena je za 4 odsto niža u odnosu na predhovnu sezonu.

”Mi smo predložili cene za korisnike kod kojih ne postoje tehničke mogućnosti za merenje toplotne energije, 98,40 dinara po metru kvadratnom za stambeni deo, odnosno 147,60 za poslovni prostor pri čemu je plaćanje na 12 meseci. Ako znamo da su predhodne cene bile 102 dinara, jasno nam je da su cene za 4 odsto niže u odnosu na predhodnu sezonu’’, kaže Vučković.  

Paritet ovih cena za stambeni prostor je 5,7 dinara po kilovatčasu za varijabilni deo i 36,5 dinara u fiksnom delu. Za poslovni prostor u varijabilnom delu cena je 8,55 dinara po kilovatčasu i 54,97 dinara za plaćanje tokom 12 meseci.

S.Lj.

Podeli