Društvo

Vršnjačko nasilje prisutnije među osnovcima

Nasilje među vršnjacima veoma je rasprostranjeno, i znatno je izraženije u osnovnim nego u srednjim školama.  Dvije novopazarske škole obuhvaćene su projektom “Škola bez nasilja”. Pohvalno je što djeca sada prepoznaju taj problem i što ga prijavljuju školskom timu za zaštitu od nasilja.

 

Sve je učestalije, ali sve se češće i priča, te radi na spriječavanju vršnjačkog nasilja. Kada je u pitanju odnos obrazovnog sistema prema nasilju neophodna je kontinuirana edukacija ne samo nastavnika, pedagoga i psihologa već i roditelja, jer evidentno nedostaje sistem koji bi obuhvatao roditelje koji bi bili edukovani kako da zaštite svoje dijete od nasilja ili da spriječe dijete da postane nasilnik. Osnovna škola “Bratstvo” jedna je od rijetkih iz ovog grada koja je obuhvaćena projektom “Škola bez nasilja”.

Pozitivno je što djeca sada prepoznaju nasilje i što ga prijavljuju. U okviru ove škole oformljen je tim za zaštitu od nasilja, a čine ga školski pedagog i psiholog, pojedini nastavnici, predstavnici učenika ili roditelja i školski policajac. Zadatak ovog tima je da prati situaciju u školi, planira i sprovodi preventivne mjere, da razradi mehanizme reagovanja i učestvuje u riješavanju svakog slučaja nasilja.

(A. N.)

Podeli