Društvo

Provera zdravlja na svetski dan srca

Služba novopazarske polivalentne patronaže i danas je nastavila svoje aktivnosti vezane za obeležavanje Svetskog dana srca.  Akcija besplatnog merenja šećera u krvi i krvnog pritiska je sprovedena kod Sebilja za sve sugrađane, koji su se odazvali u velikom broju. U ovu priču uključio se i novopazarski Zavod za javno zdravlje.

Lekari i zdrastveni radnici novopazarske polivalente patronaže akciju besplatnog merenja šećera u krvi i krvnog pritiska danas su nastavili na centru kod Sebilja. Sugrađani Novog Pazara koji su se odazvali u velikom broju, oduševljeni su i zahvalni što se ovakve akcije sprovode.

“Ovo je dobro i treba pozdraviti ovakve akcije.”,” Ovo je nešto izvanredno.”, “Za nas stare ova akcija mnogo znači.”, “Mnogo su dobre jer čovek može da se pregleda i vidi kakvo mu je stanje šećera i krvnog pritiska”, istakli su Novopazarci.

Lekarima je u interesu da ovakvim aktivnostima upoznaju građane na koji način mogu olakšati i poboljšati svoj život ali i kako da prepoznaju simptome srčanog ili moždanog udara i na koji način da ih spreče.

“Cilj akcije je prevencija i promocija. Što znači da trebamo preduzeti riziko faktore kao što je na primer pušenje pre svega, fizička aktivnost je veoma bitna. Pravilna ishrana i naravno najbitnije je raditi sistematske preglede kod svog izabranog lekara. To je ono što je najpotrebnije današnjem stanovništvu”, istakla je doktorka Zavoda za javno zdravlje Maida Iković.

Doktorka Iković ističe da je najbitnije raditi sistematske preglede kod svog izabranog lekara na svakih šest meseci. Ona dodaje da se tim pregledom mogu ustanoviti i sprečiti mnoge bolesti.

A.  Ademović

Podeli