Politika

Transformacija kroz “Art čaršiju”

Nakon realizovanog projekta “Street art”, Fondacija “Front” i “Firma” počeli su i realizaciju priče zvane “Art čaršija”, projekta koji podrazumijeva potpuno uređenje prostora kod zgrade Kulturnog centra. Ideja se razvija u saradnji sa Kulturnim centrom, i Erste bankom, čime će kompletan koncept imati i institucionalnu i stručnu podršku.

 

Art-čaršija“ je projekat kojim se neiskorišćeni otvoreni javni prostor u centru Novog Pazara, uz zgradu Kulturnog centra, transformiše u mjesto umjetnosti, razmjene ideja i komunikacije.

Ovim konceptom grad će dobiti prvu alternativnu galeriju na otvorenom. Otvoreni javni prostor će predstavljati autentičnu konceptualnu galeriju dostupnu prolaznicima i namjenskim posjetiocima.

Projekat se razvija u saradnji sa Kulturnim centrom, i Erste bankom, čime će kompletan koncept imati i institucionalnu i stručnu podršku.

Prostor „Art-čaršije“ će sadržati površine oslikane muralima sa motivima stvaralaštva lokalnih umjetnika, kao i panoe za izlaganje dijela mladih autora. Oslikavanje murala je početna faza ovog projekta a na njima radi jedan od najvećih umjetnika iz zemlje, Artez, čiji su radovi u Novom Pazaru u okviru projekta “Street art” dosta cijenjeni.

Novi Pazar, na ovaj način dobija novi konceptualni prostor kulture, čime će se mladim umjetnicima pružiti prostor za djelovanje kroz umjetnost. Projekat će biti upotpunjen oživljavanjem niza kioska u neposrednoj blizini „otvorene galerije“, koji bi se transformisali u radne ateljee, suvenirnice i kreativne radionice.

A. Nićiforović

Podeli