Vesti

Sezona skupljeg gasa

Tečni naftni gas u protekle dve nedelje poskupeo je na pumpama u Srbiji od pet do deset dinara po litru što je još jednom vozače nateralo da razmišljaju o njegovoj isplativosti. Radi se, međutim, o sezonskom usaglašavanju cena, kažu prodavci.

 

Računice pokazuju da je isplativost vožnje na plin ostvarena samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto vrednosti litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja i njihovo reatestiranje nezadovoljni. Cena popularnog auto-plina sa 62,9 od letos stigla je ovih dana ponovo do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca.

TNG je takozvano sezonsko gorivo, i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Mnogi prodavci i tokom leta ne smanjuju cene gasa pokušavajući da i na taj način zarade. Postavlja se pitanje kakva je budućnost ovog goriva.

Očekivanja prodavaca su da cena TNG-a neće dalje rasti. I država svoje akcize zadržava na istom nivou bez obzira na kolebanje cena na globalnom tržištu. Sve dok se isplati uređaji za gas ostaće u automobilima.

(D.J.)

 

Podeli