Društvo

Obeležena 102. godina bitke na Cigli

Svečanostima na Cigli, kod spomenika palim borcima u prvom svetskom ratu, obeležena je  102. godišnjica od istoimene bitke. Uz prisustvo predsednika opština Čajetina, Rudo i Priboj, koje su zajedničkim projektom i podigli  spomen obeležje na Cigli, ove godine po prvi put učešće na svečanosti su uzeli i predstavnici opštine Knić,  rodnog mesta junaka ove bitke majora Lukovića.

Na lokalitetu Cigle koji se nalazi na tromeđi opština Čajetina, Rudo i Priboj, pre dve godine prilikom obeležavanjastogodišnjice od početka prvog svetskog rata, zajedničkim projektom ove tri opštine podignuto je spomen obeležje na mestu na kom se odigrala jedna od strateški najznačajnijih bitaka tog vremena u našem kraju. Tek tada je šira javnost saznala o majoru Lukoviću i njegovim saboracima koji su nastradali na Cigli i Crnom vrhu iznad Priboja, i koji su uspeli da zaustave iznenadni manevar  nadmoćne Austrogarske vojske iz doline Lima  ka Zlatiborskoj terasi i daljem planu prodora na Moravu u zaleđe srpskih snaga koje su bile skoncentrisane na Cersku bitku i odbranu Beograda.

Obeležavanje godišnjice otpočelo je tradicionalnim opelom za pale borce u prvom svetskom ratu i prigodnim kulturno umetnički programom , dok su  predstavnici opština  na zajedničkom sastanku  usaglasili nastavak infrastrukturnih radova na putnim pravcima ka Cigli i oplemenjavanju sadržaja parka prijateljstva i spomen obeležja.

Ove godine po prvi put je organizovan i narodni sabor na Cigli koji je bio izuzetno posećen i od strane organizatora najavljen kao prateći sadržaj, koji će postati tradicionalan sa planom na  proširienju ponude i okupljanja što većeg broja posetilaca spomen obeležja.

Goran Reković

Podeli