Društvo

Mere kontrole kiselosti zemljišta

Zbog povećane kiselosti zemljišta na velikom broju ispitanih imanja Poljoprivredna stručna i savjetodavana služba preporučuje poljoprivrednicima kalcifikaciju kojom bi se smanjila kiselost tla i omogućio rast i razvoj različiti ratarskih kultura. Sa ciljem da poljoprivrednicima olakša nabavku neophodnog matarijala za poboljšanje kvaliteta zemljišta Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja organizovala je kolektivnu nabavku krečnog matarijala po povoljnijim cijenama.

Kako ističe stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo, Smail Ejupović, nakona analize zemljišta  na mnogim parcelama ustanovljena je povećana kiselost i nedostatak fosfora što prema njegovim riječima ometa korenov sistem svih biljnih kultura.  Kako je najavljeno Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja će organizovti zajedničku kupovinu i transport krečnog materijala iz Ljiga.

Ovo nije prvi put da Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja kupovinom neophodnih sredstava za održavanje kvaliteta zemljišta na veliko, izlazi u susret poljoprivrednicima. Prošle na sličan kupila je 25 tona krečnog materijala, što je, po ocjeni stručnjaka, dalo pozitivne rezultate.  Oni koji su zainteresoavani da na taj način brinu o zemljištu i ove godine mogu se prijaviti od 1. do 15. septembra u prostorijama ove Međuopštisnke unije.

 

Armin Šaljić

Podeli