Društvo

U muzeju čuvaju uspomene na Sandžak

Muzej koji je u Kučukoju otvoren prije dvije godine najbolja je sehara koja će od zaborava sačuvati svaku uspomenu koju su sa sobom odnijeli Bošnjaci iz Sandžaka, kada su odlazili u Tursku. Tu su izložene fotografije, oružja, alati i nošnja ljudi koji su to mjesto u blizini Sarmisaklija počeli da naseljavaju prije više od sto godina.

Materijalni tragovi kao dokaz, i podsjećanje na davna vremena i rodni kraj, čuvaju se kao pravo blago u muzeju u Kučukoju. Svako je dao ono što je uspeo da sačuva, a što je staro i po cijeli jedan vijek.

“Svi smo dali šta smo sačuvali, nismo znali da će se otvoriti muzej pa smo mnoge stvari bacilli. Ovo što imamo da prikažemo sjeća nas na davna vremena, i na naš rodni kraj. Sjeća nas na teška vremena kada su naše nane i djedovi sa našim očevima I majkama, sa nama u naručju naseljavali i gradili Kučukoj, mjesto koje je bilo samo velika poljana, rekao je kustos muzeja Ahmet Karakaš.

Većinu onog što je izloženo u muzeju donirala je i Šadija Kuyoglu koja se sa roditeljima u Kučukoj doselila još dok je bila djete. Šadija je sada u osamdesetim, ali britkog uma. Sjeća se svakog kamena kaldrme, i kako je Kučukoj tada izgledao.

Muzej sve češće posjećuju i turisti koji letuju u obližnjim Sarimsakliju i Ajvaliku.

 

A.N

Podeli