Politika

Veče sevdaha za dijasporu

Veče sevdaha za dijasporu ali i domaću publiku održano je sinoć na letnjoj pozornici kod sebilja. Zvezda večeri bio je Ringo Hamidović, a publici su se predstavili i mladi talentovani izvođači iz Novog Pazara. Za Novopazarce koji žive i rade u inostranstvu, manifestacija Dani dijaspore je, kažu, veoma prijatno iznenađenje.

 

Ovo su tonovi koji zvukom odslikavaju zavičaj. Uz Ringa Hamidovića i orkestar Hajrana Đekića, Novopazarci iz dijaspore potpunije doživljavaju svoj rodni kraj. To potvrđuje i dugogodišnje iskustvo majstora sevdaha.

”Pravo mi je zadovoljstvo da se neko setio da napravi ovakvu manifestaciju, jer, ti ljudi zaslužuju, samimi tim što dođu da vide svoj rodni kraj i porodicu. Verovatno se zažele i tog zvuka sevdalinke tako da je ovo pravo mesto i pravo vreme da im se posveti malo pažnje”, kaže Ringo.

Na pitanje o repertoaru, kralj sevdaha kaže:”mislim da je mene suvišno pitati za repertoar, sevdalinka je samo sevdalinka”.

Gosti učesnici prvog Sevdah festa bili su i mladi talenti: Dina Bogućanin, Amir Lakota i Dina Đekić. Kompletan program oduševio je dijasporu ali i sve prisutne.

Utisci i komentari publike na najbolji način opravdavaju namere organizatora i ukazuju na to da je već utemeljena nova manifestacija u Novom Pazaru, koja će, vrlo izvenoso, imati dugu tradiciju. Na Danima dijaspore večeras se predstavljaju folklorni ansambli iz Novog Pazara, Sjenice i Rožaja.

S.Lj.

Podeli