Društvo

U poslednjih 6 meseci povecan broj požara

U prvih šest meseci ove godine na teritoriji Odeljenja za vanredne situacije Novi Pazar, koje pokriva i opštine Sjenicu i Tutin, bilo je 177 požara na otvorenom prostoru, što je više u odnosu na prošlu godinu. S obzirom da požar na otvorenom prostoru najčešće uzrokuje ljudski nemar, nadležni apeluju na poljoprivrednike, izletnike i sve građane da, naročito u sušnom periodu, obrate dodatnu pažnju i preduzmu sve mere opreza kako ne bi izazvali požar i samim tim pričinili štetu širih razmera.

 

Šumski požari postali su sve ćešća pojava, što je delom posledica globalnog zagrevanja usled koga su leta sve vrelija i suvlja nego ranije, vetrovi sve snažniji a ustaljenost kišnih perioda poremećena, ali pre svega kao posledica krajnjeg ljudskog nemara i nepažnje. Trend povećanja broja požara beleži se i na teritoriji Novog Pazara.

”Mogu da naglasim da je u proteklih 6 meseci na teritoriji Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, koje pokriva grad Novi Pazar, opštine Sjenica i Tutin bilo ukupno 177 požara na otvorenom prostoru. Kao karakteristične mesece možemo izdvojiti februar, kada je bilo 35 požara i april sa 81”, kaže načelnik Odeljanja za vanredne situacije u Novom Pazaru Zoran Milovanović.

Većina šumskih požara rezultat su ljudske nepažnje ili piromanije. Manji broj uzrokuju munje. Vremenski uslovi u mnogome određuju podložnost jednog područja požarima. Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredni situacije u Novom Pazaru, kritična područja kod nas su planine Rogozna, Golija I Pešterska visoravan, gde ima dosta napuštenih sela u kojima se imanja ne održavaju redovno I gde se požari lako šire.

Milovanović naglašava da je u zakonu rečeno da je zabranjeno spaljivanje 200 metara u blizini šume, upravo zbog tog širenja požara na šumske komplekse, oštećenja i ugrožavanja životne sredine i imovine.

Prevencija i protivpožarne mere su od velikog značaja. Jer, kada se desi požar, nad zadimljenim zgarištima šuma, koje su pluća zajedničke i jedine nam planete, ostaje da lebdi dim ali i pitanje: da li je to moglo biti sprečeno i zašto nije?

(S.Lj.)

Podeli