Društvo

Bolest kvrgave kože prisutna i na teritoriji Novog Pazara

Bolest kvrgave kože, na teritoriji Novog Pazara konstantovana  je 17.jula, a obolele životinje našle u se u jednom ekonomskom gazdintvu, saznali smo od doktora veterinarske mediine Mudžahida Muderizovića, direktora Veterinaeke ambulante Novi Pazar. To je jedini zabeležen sličaj u našoj opštini. Inače, prema rečima Muderizovića, vakcinacija , protiv ove bolesti obavlja se od početka jula, u 90 naselja , I treba da e vakciniše oko 5.500 grla ,do početka avgusta. Do sada je vakcinacija obavljena na 85 odsto grla stoke, odnosno na preko 4.000 životinja, a obavlja se svakodnevno. Još jednom napominjemo, bolest nije opasna po ljude.

 

Upravni okruzi ugroženi od bolesti Nodularni dermatitis (Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease), kako je navela Uprava za veterinu, do 19. jula 2016. proglašeni su Pčinjski, Jablanički, Pirotski, Toplički, Raški, Rasinski, Zaječarski, Borski i Braničevski.

Na teritorijama koje su proglašene zaraženim i ugroženim područjem, kako se naglašava, sprovode se mere neophodne za sprečavanje daljeg širenja, mere suzbijanja i iskorenjivanja te bolesti.

Uprava za veterinu podseća da je tokom sprovođenja mera na 165 gazdinstava potvrđeno prisustvo obolelih životinja od bolesti kvrgave kože na osnovu kliničke slike i laboratorijske dijagnostike, kao i da je u sprečavanju širenja bolesti na human način ubijeno 619 životinja, dok je šest životinja uginulo od posledica te bolesti.

Srbija je iz budžeta obezbedila dovoljno novca za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane i na osnovu realne štete do sada je isplaćeno skoro 62 miliona dinara, navela je Uprava za veterinu.

Nodularni dermatitis – bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

J.Jelić

Podeli