Društvo

Zakon o upravnom postupku smanjuje gužvu

Novi Zakon o upravnom postupku poćeo je da se primenjuje pre tačno mesec dana. Suština Zakona je da državni organi mogu među sobom da razmenjuju podatke o građanima, koji sada ne moraju da uz dokumentaciju prilažu izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu.

Ovaj Zakon donosi niz povoljnosti za građane, jer će njegovom primenom uštedeti i vreme i novac.

Prema rečima Marka Slavkovića, načelnika Odseka za opštu upravu, ovaj Zakon postavlja  nove relacije između države i građana, gde više ne postavlja državu ispred, već se sada radi o partnerskom odnosu, u kome će čuvena šalterska rečenica “Fali ti jedan papir”, otići u istpriju.

Sam Zakon, zapravo, obavezao je organe koji vode službenu evidenciju da sami vrše uvid umesto stranke, pa će na taj način među sobom i razmenjivati dokumentaciju, a rok za pribavljanje dokumenata je 15 dana.

Puna primena Zakona očekuje se tek za godinu dana, ali od početka juna meseca državni organi umesto građana vrše uvid u svoju evidenciju i uzimaju neophodne podatke, uz obaveznu saglasnost stranke.

U junu 2017.godine, očekuje se da će dokumentacija između svih relevantnih državnih organa moći da se preuzima na ovaj način, bez lutanja po šalterima.

Usluge koje država obavlja umesto građana su besplatne.

J. Jelić

Podeli