Vesti

Jusko i Ljajić razgovarali o procesu digitalizacije i cenama rominga

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sastao se danas s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

 

Osim tema iz oblasti prometa i komunikacija, fokus razgovora stavljen je na proces digitalizacije, koji je Republika Srbija okončala, zbog čega je ponudili svoju stručnu pomoć, odnosno pomoć ljudi koji su radili na njihovom procesu digitalizacije.

Ministar Jusko informirao je ministra Ljajića o trenutnoj situaciji u BiH,  u vezi s prometnom infrastrukturom, stavljajući naglasak na Okvirnu strategiju transporta BiH.

Na ovom bilateralnom sastanku dogovoreno je da se održi sastanak između Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, a gdje bi razgovarali o cijenama rominga. Na tom sastanku trebali bi prisustvovati predstavnici Turske i Albanije kako bi i oni bili uključeni u taj projekt.

Ministar Jusko prihvatio je ideju, projekt koji je predložio ministar Ljajić, da zajedno s kolegom iz Hrvatske rade na trasiranju biciklističke staze koja bi prolazila kroz tri države, odnosno od Beograda preko Sarajeva do Dubrovnika, u dužini od 670 kilometara, što bi predstavljalo prvi takav projekt u Evropi, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

izvor: Avaz.ba

Podeli