Društvo

Proverite klimu u automobilu

Visoke temperature i predstojeća putovanja na letovanje vlasnicima automobila govore da je trenutak za proveru klima-uređaja u kolima. Cena ovog servisiranja kod novopazarskih majstora kreće se od 30 do 60 evra što je daleko manje od cene popravke ako se uređaj ne kontroliše.

Klima je jedan od skupljih uređaja u automobilu pa je svako zapostavljanje loše jer je popravka skupa. Visoke temperature i predstojeća putovanja na letovanje uticali su da je kod majstora ovih dana poprilična gužva. Servisi su uglavnom dobro opremljeni za ovaj posao, postupak se izvodi automatski jednim uređajem sa odgovarajućim dodacima, a vozači poverenje poklanjaju proverenim majstorima. Uz proveru i punjenje klima-uređaja dobiju i po neki savet o održavanju i korišćenju.

-Sam sistem creva, kompresora, kompresorskog ulja i gasa treba redovno održavati. Servis je predviđen na svake dve godine. Nepisano pravilo je da se klima povremeno uključuje i tokom zime kako bi se održalo „zdravlje“ sistema.-kaže serviser Bojan Radovanović.

Cena servisiranja klime u njegovom servisu je 3500 dinara, a inače se kreće u rasponu od 30 do 60 evra zavisno od automobila.

Majstori savetuju i da se klima isključi desetak minuta pre završetka vožnje i tako osuši sistem, kako bi se izbeglo stvaranje gljivica i neprijatni mirisi.

Podeli