Društvo

Plodonosna saradnja u najavi

Republika Turska će i dalje biti prisutna na ovim prostorima, posredstvom TIKE i uz dobru saradnju sa Gradskom upravom Novog Pazara. Kao i do sada realizovaće se niz značajnih projekata i u narednom periodu, rečeno je danas nakon posjete Gimnaziji i Školi za dizajn, obrazovnim ustanovama koje su realizovale značajne projekte sredstvima koje je donirala TIKA.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, direktor turske razvojne agencije TIKA za Srbiju Mehmet Bayrak i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima obišli su najprije školu za dizajn u kojoj se nastava realizuje olakšano zahvaljujući sredstvima TIKE kojom su kupljene najsavremenije mašine za vez i štampu.

Nakon što su obišli prostorije škole i upoznali se sa poljima obrazovanja ambasador Bozay i direktor TIKE Bayrak u prusustvu domaćina gradonačelnika Biševca obećali su da će nastaviti da finansiraju projekte ove škole.

Dugogodišnja dobra saradnja TIKE sa gradom Novim Pazarom rezultirala je nedavnom donacijom opreme za Gimnaziju. TIKA je donirala opremu za dvadeset učionica u vrijednosti oko 32 000 eura.

Direktor turske razvojne agencije TIKA za Srbiju Mehmet Bayrak obećao je dalju podršku projektima, i pomoć građanima Novog Pazara. On je istakao da je do sada u ovom kraju realizovano preko 35 značajnih projekata, posebno na polju obrazovanja.

Razvoj obrazovanja u Novom Pazaru u velikoj mjeri pomogla je Republika Turska, odnosno razvojna agencija TIKA. Da će se saradnja nastaviti i u budućnosti uvjeren je i gradonačelnik Nihat Biševac koji je rekao da je i dosadašnja pomoć od neizmjernog značaja za grad Novi Pazar.

Zadovoljan realizovanim projektima bio je i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, on je rekao da je nova oprema za Gimnaziju poklon od bratskog naroda iz Turske.

Đacima se obratio riječima i zahtjevom da čuvaju ovu vrijednu donaciju, ali i da uče. Da se ne odvajaju od knjige koja je najbolji izvor znanja, da budu korisni članovi društva i u skorijoj budućnosti korisni članovi zemlje koja će biti članica EU.

Gradska uprava Novog Pazara priprema i niz drugih bitnih projekata od kojih će korist imati svi stanovnici Sandžaka, uvjereni da će Turska nastaviti da im pruža podršku i u realizaciji tih projekata.

A. Nićiforović

Podeli