Društvo

Osmaci da li ste sremni? Mala matura naredne nedelje!

Osmaci u Srbiji naredne nedjelje polagaće u okviru male mature testove iz srpskog i matematike ali i kombinovani test. U osnovnoj školi “Bratstvo” u predhodnom periodu sa osmacima su radili u oblastima u kojima su pokazali najslabije znanje na probnom testu.

 

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika osmaci će rješavati u srijedu, 15. juna od 9 do 11 časova. Dan kasnije u istom vremenskom periodu biće održan test iz matematike, dok je kombinovani test koji sadrži pitanja iz fizike, hemije, geografije, biologije i istorije zakazan za petak, 17. jun, takođe od 9 do 11 časova.

Svaki od testova maksimalno nosi po 10 bodova, dok 70 bodova maksimalno učenici mogu imati na osnovu uspjeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda. Ove godine kombinovani test imaće više pitanja nego prošle godine, ali se njegovo bodovanje neće mjenjati.

Za razliku od ranijih godina ove godine uvedena je novina po kojoj četvorogodišnju školu mogu da upišu samo oni osmaci koji su ostvarili minimum 50 bodova nakon polaganja ispita.

(A. N.)

Podeli