Društvo

Mlade doktorke rešene da ostanu u Srbiji i nađu posao

Vreme u kome živimo i činjenica da naš rad i znanje cene daleko više u tuđini nego u zemlji u kojoj želimo da ostanemo, da radimo i stvaramo porodice, dovoljni su razlozi da sve veći broj stručnjaka napušta, nerado, ali tako često napušta rodni kraj. Posebno je primetno da mladi medicinari iz Srbije odlaze u Nemačku. U moru takvih vesti izdvaja se ova koja se tiče dve mudre, i nadasve strpljive devojke rešene da učine nešto drugačije od vršnjaka koji se tako lako predaju.

 

Novopazarke Ilma Kurtagić i Selmina Nurković mlade su i ambiciozne doktorke koje su svoje šestogodišnje obrazovanje okončale uspešno i u roku, sa visokim prosekom i zapaženim rezultatima na prestižnom Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kurtagić je fakultet završila sa prosekom 9,79. Osim visokih ocena, tokom studija pokazala je interesovanje za naučni rad, i rad sa studentima, pa kao demonstrator radi 4 godine na katedri za Histologiju i embriologiju ,,Aleksandar Đ. Kostić“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom školovanja bila je stipendista Ministarstva prosvete Republike Srbije. Dobitnik je nagrade ,,Nikola Spasić“ kao najbolji student II godine Medicinskog fakulteta, tromesečni stipendista „Hemofarm fondacije“ za 2013. godinu, stipendista zadužbine „Rade i Milana Vukićevića“ za 2014.godinu i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta 2015. godine.

Nurković je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala sa prosečnom ocenom 9,86. Kao demonstrator  radi 4 godine na katedri za Histologiju i embriologij ,,Aleksandar Đ. Kostić“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dobitnica je stipendije Ministarstva prosvete Republike Srbije od 2009. do  2014.godine kao i nagrade za najboljeg studenta Studentskog grada za 2014. godinu. Iste godine je bila i stipendista zadužbine „Rade i Milana Vukićevića“, i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta 2015. godine. Oktobra 2015.godine upisala je doktorske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a od aprila 2016.godine stipendista je Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja kao jedna od 15 doktoranata u oblasti medicine.

Njih dve objavile su preko 30 radova u naučnim časopisima, koautorke i autorke su velikog broja publikacija.

Rešene su, i čvrsto odlučne da neće napustiti Novi Pazar, uprkos brojnim ponudama za posao u inostranstvu. Prema njihovim rečima Novi Pazar je grad mladih, ima veliki potencijal za napredovanje i usavršavanje. Želja im je da njihov naporan rad bude od koristi njihovom gradu i njegovim stanovnicima, da zajedno sa domaćim, ali i stručnjacima iz drugih gradova i zemalja, učestvuju u unapređenju i poboljšanju zdravstva u Novom Pazaru.

Aleksandar Nićiforović

Podeli