Društvo

Skupe analize dostupne u Zavodu za javno zdravlje

Nakon 53 godine pauze, u Novom Pazaru je, početkom godine, rehabilitovan, odnosno formiran Zavod za javno zdravlje. Neke bitne ,kako bakterijske, tako i mikrobiološke, inače veoma skupe analize ukoliko se sprovode u privatnoj režiji ,  vrše se ,od nedavno, u  Zavodu. Pacijentima je potreban samo lekarski uput,a analize su  potpuno besplatne i relevantne. Inače, Direktor Zavoda  zadovoljan je  postignutim, obrzirom da sve aktvinosti sprovode uz manjak radnika i bez autobomila. 

 

Zavod za javno zdravlje od početka 2016.godine , funkcioniše na teritoriji Novog Pazara. Ocena direktora ,Šefadila Spahića,  je da treba da se prevaziđu još neke prepreke, ali da su na dobrom putu.

Nedavno je po rečima direktora Spahića, primljeno 8 ljudi, tako da je delimično saniran problem.Kako je predhodno i obećano, obezbeđene su neke veoma bitne analize. Što se tiče bakteriologije vršiće se hlamidija mikroplazmi,helikobakter filori .Takođe Virusologija: citomegalovirus, rubeolu, toksoplazmu, epštenbar virus, Steotorč. Očekuje se da stabilizuju rad Zavoda, ali i razvijanje Službe epidemiologije.

Njihov zadatak je edukacija stanovništva, ali i informisanje istog o analizama  dostupnim u Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru. Lagerovan je i određen broj cepiva,tako da je obezbeđen dovoljan broj vakcina za narednih 6 meseci. Uslediće kampanja kojom će poručiti roditeljima da je vakcinacija neophodna i obavezna,  za dobrobit naše dece. 

J.Jelić

Podeli