Društvo

Delegacija Univerziteta „Mehmet Akif Ersoy” posetila DUNP

Delegacija Univerziteta „Mehmet Akif Ersoy” (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi), prestižne  ustanove visokog obrazovanja u Republici Turskoj, posetila je Državni univerzitet u Novom Pazaru.

 

To je bila prilika da rektori dva univerziteta, prof. dr Adem Korkmaz i prof. dr Miladin Kostić razgovaraju o realizaciji međunarodnih programa „Erazmus plus“ i „Mevlana“, koji regulišu planiranu razmenu studenata i nastavnika,  kao i o novim razvojnim projektima Državnog univerziteta. U prvom redu, reč je o razvoju studijskog programa iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Unapređenje tih studija i kvalitetno školovanje stručnih kadrova iz ove oblasti značajno je zbog izuzetnih poljoprivrednih  potencijala Pešterske visoravni i perspektive koju u ovom kraju ima  razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane.

Rektor Kostić je rekao da se u okviru razvoja studija poljoprivredne proizvodnje i prehrambene tehnologije planira otvaranje centra za ispitivanje zemljišta i hrane. Prema njegovim rečima savremeni laboratorijski kapaciteti i stručno znanje omogućili bi sertifikaciju poljoprivrednih proizvoda, što bi  otvorilo njihov put na strano tržište.

Rektor Korkmaz je  istakao da će Univerzitet „Mehmet Akif Ersoy“ Državnom univerzitetu pomoći svim svojim stručnim,  laboratorijskim i tehnološkim kapacitetima i potvrdio da  je Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju „TIKA“ pokazala spremnost da pomogne u tome.

Dva univerziteta su  krajem 2014. godine potpisala opšti sporazum o saradnji, a pre dva meseca prilikom boravka delegacije Državnog univerziteta u Turskoj, dogovorena je realizacija konkretnih projekata.

Izvor: DUNP

Podeli