Društvo

Predstavljen NAP za Rezoluciju 1325

Nacrt Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016 – 2020) predstavljen je danas u Novom Pazaru. Konsultativni sastanak učesnika u procesu izrade ovog nacrta organizovali su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo odbrane, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Stalna konferencija gradova i opština i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u saradnji sa Upravom grada Novog Pazara.

 

Rezolucija 1325 – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji je, prema rečima članice i koordinatorke Radne grupe za izradu Nacionalnog akcionog plana ispred Ministarstva odbrane, doktorke Biljane Stojković, najvažnija Rezolucija Ujedinjenih nacija u oblasti mira i bezbednosti.

Novi Akcioni plan u odnosu na predhodni ima brojne prednosti. Po oceni članice Radne grupe iz Instituta društvenih nauka u Beogradu doktorke Zorice Mršević, osim što je više okrenut bezbednosti na lokalu, on je, zahvaljujući predhodnom iskustvu, kraći i koncizniji dokument.

Kako se očekuje, proces konsultacija bi trebalo da bude završen do sredine juna, nakon čega sledi proces međusektorskog usaglašavanja sa nadležnim organima državne uprave. Ukoliko svi rokovi budu ispoštovani, Nacionalni akcioni plan će biti završen u rekordnom roku od šest meseci, a njegova primena počeće već u drugoj polovini tekuće godine i  trajaće do 2020.

S.Lj.

Podeli