Društvo

Maturanti na životnoj raskrsnici

S ciljem da maturantima olakša odabir buduće srednje škole a samim tim i izbor životne profesije, osnovna škola „Bratstvo“ organizovala je tribinu pod nazivom „Šta ću biti kad porastem?“, na kojoj su govorili predstavnici Nacionalne službe za zapošljavnje, pedagozi, nastavnici i roditelji, ali i sami učenici.

Ideja je da se na ovaj način učenici ozbiljnije pozabave temom budućeg školovanja i naprave balans između svojih snova, želja, realnih mogućnosti i potreba tržišta rada. Odabir srednje škole je sljedeći korak u životu maturanata-osnovaca koji u mnogome može predodrediti izbor fakulteta i zanimanja.

Maturanti kažu da među vršnjacima vladaju   stereotipi i predrsude koje se vezuju za svaku srednju školu u Novom Pazaru, tako da, kako kažu, postoje označene škole za štrebere, dok su druge za udavače, umišljene i  za problematičnu djecu.

“Na kraju “, kažu učenici,” đaci se najčeće odluče za onu školu u kojoj joj je u najvećem broju društvo iz školskih klupa.”

Kako navodi pedagaog u školi Bratstvo, Elmir Habibović, koji je ujedno i organizator tribine, na žalost učenici u većoj mjeri ne znaju tačno šta žele, a oni koji znaju uglavnom žele da budu farmaceuti, naučnici, advokati i glumci.  

On dodaje da je važno da se deca informišu i dobiju pravu sliku o pojedinim zanimanjima.

Maturanti se nalaze na životnoj raskrsnici, ali je, ipak, velika odgovornost i na rodtieljima. Mnogi od njih su na tribini i svojim primjerom mogli posvjedočiti da se čovjek u životu velo često bavi poslom koji nije u direktnoj vazi  sa  njihovim dugogodišnjim obrazovanjem.

A. Š.

Podeli