Vesti

Jusufović: SDP ima najveće povjerenje Bošnjaka Sandžaka

Izborni proces i izborne rezultate Sandžačke demokratske partije na konferenciji za novinare komentarisao je član predsjedništva te stranke Mirsad Jusufović.

On je rekao da je ova stranka otvorena za razgovore o koalicionoj saradnji sa svim partijama koje su osvojile odborničke mandate. On je na konferenciji za novinare rekao da su lider naprednjaka Aleksandar Vučić i osnivač SDP-a Rasim Ljajić dogovorili u Beogradu koaliciju u svih šest sandžačkih opština.

“Ko će nam biti partneri u Novom Pazaru i u ostalim opštinama zavisi prije svega od tih partija, jer mi ne želimo da pravimo koalicije koje su truli kompromis i koje se zasnivaju na demagogiji. Želimo koalicije sa ljudima koji su spremni danonoćno da rade sa ljudima na terenu, i samo za interese naroda, ne lične”, kazao je Jusufović.

On je ocjenio da je SDP ubjedljivo najjača bošnjačka politička opcija u Sandžaku, a kao dokaz naveo rezultate glasanja Bošnjaka koji žive u Turskoj, gdje su sami osvojili više glasova od BDZS i SDA zajedno. On je ponovio da je ova partija u sandžačkim gradovima osvojila oko 30.000 glasova, SDA Sandžaka oko 25.000, a BDZS oko 20.000 glasova.

“Ovi rezultati pokazuju da niko nema tapiju na bošnjaštvo, kao ni pravo da kaže da je on jedini legitimni predstavnik Bošnjaka. Ako već pričamo o tome, onda je SDP kao najveća i najjača partija to više od svih, ali mi ne negiramo ni prava drugih da se bore za prava Bošnjaka u Srbiji. Očekujemo da će se u narednom periodu svi više boriti za bošnjačka prava, nego za svoje pozicije i skupljanje jeftinih političkih poena “, rekao je Jusufović.

On je istakao da očekuje da će lokalni izbori u Sjenici biti poništeni i ponovo raspisani, jer su, zajedno sa BDZS, Samostalnom SDA i Srpskom naprednom strankom, podnijeli i prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji Sjenice zbog brojnih neregularnosti.

“Ljudi su bili pod velikim pristiskom, bilo je tuče na biračkim mjestima, gdje je policija slabo ili rijetko reagovala. Nelogični rezultati na pojedinim biračkim mjestima, ali i velika razlika u broju glasačkih listića na lokalnim i republičkim izborima, ukazuju na krađu izbora i malverzacije“, rekao je Jusufović.

On je dodao da su zadovoljni rezultatima lokalnih izbora u Tutinu, gdje su osvojili preko hiljadu glasova više ove godine sami, nego na prošlim izborima u koaliciji sa tri stranke.

 

O tome koliko je realno da Bošnajčka demokratska zajednica Sandžaka bude dio vlasti u Novom Pazaru, Jusufović je odgovorio da će do kraja ove nedjelje razgovarati sa njima, ali i sa predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka i Sandžačke narodne partije.

“Na osnovu tih razgovora ćemo donijeti zaključak sa kim možemo da napravimo najbolji tim koji će raditi dan i noć za ovaj narod i nastaviti ovo što smo mi radili do sada”, rekao je Jusufović.  

 

  1. Nićiforović
Podeli