Društvo

Svečana akademija povodom Dana grada

Svečanom obeležavanju 555.godišnjice grada Novog Pazara prisustvovale su brojne visoke zvanice društveno političkog života iz naše zemlje, ali i inostranstva. Među njima su bili ambasador Kuvajta Jusuf Abdul Samad, ambasador Pakistana Arif Mahmud, komandant kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović, potpredsednici bratske opštine Pendik, te gradonačelnici, predsednici i delegacije brojnih gradova i opština, kao i predstavnic javnih preduzeća i organizacija civilnog društva.

Dobrodošlicu prisutnima poželeo je prvi čovek grada Meho Mahmutović. On je  istakao da je Novi Pazar, umnogome zahvaljujući politici stvaranja prijatelja, jedan od gradova koji se najintenzivnije razvija i najavio da će se takav trend nastaviti i ubuduće. ”Pre osam godina zacrtali smo plan da od ovog grada napravimo novi Novi Pazar, Evropski Novi Pazar – podsetio je Mahmutović.

Zaslužnim građanima koji su doprineli afirmaciji grada gradonačelnik Mahmutović je ovom prilikom uručio priznanja. Plakete grada dodeljene su: mladom naučniku doktoru Jasminu Nurkoviću, humanisti Gordani Petrović, privrednicima Nedžadu Dragolovčaninu, Muradinu i Muzaferu Gjunešu. Grad se na ovaj način odužio i bivšem gradonačelniku Momčilu Džambasanoviću, kao i predsedniku Udruženja sandžačkih Bošnjaka u Bosni i Hercegovini Ekremu Lekiću. Među dobitnicima se nalaze i mladi sportisti, atletičar Elzan Bibić i teniser Hamad Međedović, kao i gimnazijalka Emilija Đokanović, dobitnica brojnih nagrada na raznim takmičenjima.

Plakete su posthumno dodeljene bivšem gradonačelniku Novog Pazara Mehmedu Bejtiću, kao i akademskom slikaru Džengisu Redžepagiću.

U svečanom obeležavanju 555.te godišnjice grada, iako nisu bili u mogućnosti da fizički prisustvuju, učestvovali su I Novopazarci, ali I oni koji to nisu a vole Novi Pazar. Putem video poruka 555.rođendan čestitali su Asmir Kolašinac, Adem Ljajić, Emina Jahović  I Milan Kalinić.

S. Lj.

Podeli