Društvo

Vršnjački edukatori o vršnjačkom nasilju

‘’Vršnjačko nasilje’’ bila je tema psihološke radionice, koja je organizovana za učenike petog I sedmog razreda OŠ ‘’Vuk Karadžić’’. Svesni ozbiljnosti ovog sveprisutnog problema, radionicu o vršnjačkom nasilju inicirali su vršnjački edukatori novopazarske Gimnazije, Sajma Korać, Nedim Jukić i Ilma Ugljanin.

 Mehmedalija Karišik jedan je do mnogih osnovaca koji su doživeli neki oblik vršnjačkog nasilja. Više nije uplašen, kaže, I sada zna koliko je važno govoriti o ovoj temi.

Upravo ovakve radionice, koje podstiču rešavanje problema dijalogom, jedan su od načina suzbijanja vršnjačkog nasilja. Psiholog novopazarske Gimnazije Sead Bojadžić podseća da najbolje rezultate postižu vršnjački edukatori I ističe da je ova radionica zapravo rezultat dobre saradnje sa OŠ Vuk Karadžić.

Podsetivši na brojne negativne uticaje, kojima su izloženi osnovci, direktor Osnovne škole sa najvećim brojem đaka u Novom Pazaru Zenun Mučić kaže da je ova radionica došla u pravi čas. Glava poruka je da je vršnjačko nasilje sveprisutan problem šire društvene zajednice, o kojem nikako ne treba ćutati.

S.Lj.

Podeli