Balkanska omladinska škola počnje svoj rad

Udruženje “Svetionik” promovisao je projekat  Balkanaske omladinske škola koj će biti realizovan u naredna tri mjeseca. U okviru ove škole biće organizovana predavanja za četrdest odabranih studenata iz Novog Pazara.  Promociji i svečanom početku projekta “Balkanska omladinska škola, “ pored polaznika akademije, prisustvovali su stipendisti, donator i prijatelji udruženja .

Projekat Balkanske omladinske realizuje se uz podršku Vlade Republike Turske, odnosno Vladine organizacije “Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice”, a podrazumijeva predavanja za studente i postdiplomce iz različitih oblasti humanističkih znanosti.

To obrazovna platforma za talentovane i uspješne studente, osmišljena  s ciljem proširivanja znanja o svijetu i društvu kao pomoć u njihovom intelektualnom i kulturnom razvoju. Škola je već počela sa prvim tribinama, učesnici će na kraju dobiti sertifikat o pohađanju, a za najaktivnije učesnike predviđene je novčana stipendija na godinu dana.

Jedan od najvećih projekata ove turske organizacije koja pomaže relizaciju “Blakanske omladinske  škole”  je stipendiranje mladih iz cijelog svijeta i omogućavanje studija u Turskoj na svjetski priznatim univerzitetima.

 

A.Š.

Podeli