Vesti

SDP: Peticija o ujedinjejnu IZ

“Bez Muamera Zukorlića u Islamskoj zajednici lakše će se postići jedinstvo”, rekao je na konferenciji za novinare član Izbornog štaba Sandžačke demokratske partije Albin Šabotić, komentarišući ostavku Zukorlića na mesto muftije sandžačkog. Šabotić je najavio i pokretanje peticije kojom će se tražiti ujedinjenje Islamske zajednice, a koja će biti zajednica svih muslimana u Srbiji. Ona mora biti oslobođena od politike i pojedinaca, zaključio je Šabotić i pozvao džematlije, i sve bitne faktore da podrže tu inicijativu.

Šabotić je rekao da iako je kampanja u toku iz SDP-a se ovih dana nisu osvrtali na dnevno politička dešavanja i aktivnosti ostalih stranaka. Sve svoje resurse su, kaže Šabotić usmjerili na odbranu od poplava i pružanju pomoći ugroženim sugrađanima. Za tu političku partiju sada je to prioritet, uprkos nekim krupnim potezima politilčara u Sandžaku.

Ocjenivši da je riječ o historijskom događaju, Šabotić je rekao da je Zukorlić bio najveća kočnica prilikom svakog pokušaja da se postigne dogovor o jedinstvenoj Islamskoj zajednici i da su njegovim odlaskom sa funkcije muftije stvoreni uslovi da se formra jedinstvena vjerska zajednica.

“Muamer Zukorlić više nije muftija, i on to više nikada neće ni biti. Iako se stvari nisu odvijale kako je on zamislio, da zamrzne funkciju da bi joj se mogao vratiti nakon debakla na izborima, koji sam sebi naslućuje, on više nikada neće biti muftija. Upravo je to njegov najbolji potez, jer je on bio najveća kočnica pomirenju”, rekao je Šabotić.

Njegovi mediji usred poplava u Novom Pazaru vijest da muftija prelazi u političare prenose kao najbitniju i nazvaju je “bombom”. Šabotić kaže da se ne radi ni o kakvoj “bombi”, “metku” ili “petardi” već o “ćorku” i dodao da razdor u Islamskoj zajednici nema istorijsko uporešti već je to, kako je rekao, proizvod dva čovjeka željna moći.

“Cilj prikupljanja potpisa za peticiju o jedinstvenoj Islamskoj zajednici je da se svi politički, vjerski i drugi bitni faktori odazovu oko ideje bezuslovnog pomirenja Islamske zajednice”, kazao je Šabotić.

Politika i stranke su prolazne, a Islamska zajednica je ono što ostavljamo djeci, istakao je Šabotić. On je takođe rekao da peticija neće biti peticija Sandžačke demokratske partije, jer toj stranci ne treba “nova SDP Islamska zajednica, kao što nisu potrebne ni BDZS ni SDA Islamske zajednice”.

Prema najavama Šabotića potpisi će se prikupljati do 15. aprila, nakon čega će se peticija predati Rijasetu, Dijanetu Turske i državnim organima u zemlji.

Aleksandar Nićiforović

Podeli